Oorsprong Speedskating

Het snelschaatsen of skeeleren bestaat als sport al heel lang omdat het skeeleren voortvloeit uit het vroegere snelrolschaatsen. In 1909 werd de Fédération de Sociètés Belges de Patinage à Roulettes opgericht en werden er dus al wedstrijden georganiseerd.

We hadden in deze sportdiscipline al verschillende grote kampioenen zoals Annie Lambrechts, zij kreeg in 1981 de Nationale Trofee voor Sportverdienste, die maar liefst 19 maal wereldkampioen werd van 1965 tot 1985.

Begin de jaren negentig werden de rolschaatsen vervangen door inline skates of skeelers. Dit had tot gevolg dat de snelheden verhoogden omdat de wieltjes van een inline skate minder rolweerstand hebben dan de wieltjes van de klassieke rolschaatsen. Op de wereldkampioenschappen in Rome (1992) werden er voor het eerst wedstrijden gereden op skeelers en sindsdien zijn de rolschaatsen van het toneel verdwenen in de wereld van het snelschaatsen. Er wordt momenteel wel nog aan kunstrolschaatsen gedaan en aan rollerhockey, eveneens nog op rolschaatsen al moet gezegd worden dat het inline hockey ook deze discipline zo goed als in de vergeethoek heeft gedrumd. Op alle continenten wordt deze toch wel topsport beoefend die in de media nog steeds niet de aandacht krijgt die het eigenlijk wel verdient.

In Nederland worden er al iets langer wedstrijden gereden op skeelers nl. sinds 1985 maar daar ligt de oorsprong anders. Daar is de sport gegroeid vanuit het immens populaire ijsschaatsen. Skeeleren was toen een alternatieve training in de zomer voor de ijsschaatsers. Deze twee verschillende achtergronden (rolschaatsen-ijsschaatsen) zijn dus samengesmolten waardoor we de dag van vandaag dus wereldwijd competities hebben onder de wereldfederatie FIRS.

coponsors
2012. ISC Eeklo vzw
By Joomla 1.7 Templates